Facebookta Paylaş
Ekonomik durgunluk, yem ve girdi fiyatlarıyla can çekişen hayvancılığı bir de Üç gün hastalığı vurdu...30.09.2020
Veteriner Hekim Adem Bozkurt gazetemize yaptığı açıklamada en son 6 yıl önce görülen ve öldürücü olan Üç gün hastalığının yeniden nüksettiğini söyledi ve köylülerimizi, hayvancılarımızı uyardı. Bozkurt: “3 gün hastalığı çok dikkat edilmesi gereken ciddi bir hayvan hastalığıdır. En son bölgemizde 6 yıl önce görüldü. Çok hayvan bu yüzden öldü. Köylülerimiz hayvancılık ciddi zarar gördü. Hastalık şimdi yeniden hortladı. Giderek de yayılıyor hayvanlarda ateş yükseliyor ve büyük rahatsızlık veriyor. Gaziköy, Pekmezci, Anavarza, Ayşe Hoca, Hacıbeyli, Bulduklu, Faydalı, İdem, Aslanlı, Hamamköy, Çukurören ve Kozan’ın bazı merkez köylerinde şu an çok yoğun. Önlem almalı ve takibini dikkatlice yapmalıyız. Şu an eskisi gibi öldürücü değil ama gereken tedaviyi yapmak, hijyene ve bakıma dikkat etmeliyiz.”dedi. Veteriner Hekim Adem Bozkurt hastalık hakkında bilgi verdi:
“Kontak suretiyle bulaşma olmaz. Virüs sokucu sinekler tarafından nakledilir. Bir çok bölgede ,
sokucu sineklerin bol olduğu yaz aylarında görülür. Ülkemizde de görülmektedir.
Hastalığın yeni girdiği yerlerde morbidite %100 dolaylarında çıkar. Enzooti bölgelerinde %5-10 dolayında görülür.
Sadece sığırlara mahsus bir hastalıktır. 6 aylıktan büyük danalarda ve her yaştaki sığırlarda rastlanır. Kolostrum antikorları buzağıları en az 3 ay korur. Besili hayvanlar zayıflara kıyasla hastalığı daha şiddetli geçirir. İnkubasyon süresi 2-10 gündür. Virüs lenf yumruları , akciğer ve dalakta ürer. Viremi devresini takiben , lenf yumrularına ve kaslara lokalize olur.
Semptomlar: Ani olarak beden ısısı artar , süt verimi düşer , iştah azalır. Solunum sayısı ve kalp frekansı yükselir. Seroz burun ve gözyaşı akıntıları görülür. Bazı hastalarda hafif ishal vardır. Hayvan sürekli başını sallar. Kaslarda titremeler vardır. İskelet kasları takatsizdir. Hayvan yatmak ister. Boyun , sırt ve omuz kaslarında şişlikler meydana gelmiş olabilir.
Hastalığın 2. günü ilk günkü semptomlar devam eder. Kaslardaki ağrı , tutuk yürüyüş hali daha belirgin hale gelmiştir. Klonik kas kontraksiyonları şekillenebilir. Akut furbur’dekine benzer şekilde vücudunu tutar.
Üçüncü gün beden ısısı, solunum ve nabız nispeten düşme eğilimine girer. Hayvan yemeye içmeye başlar. Fakat kaslardaki tutukluk 2-3 gün daha devam eder. Hastaların tümü 3-5 gün içinde klinik şifaya kavuşur.
Bazı gebe inekler “ abortus “ yapabilir. Yanlış yutma sonucu “ aspirasyon pnömoni “şekillenmesi de olagandır. Ender olarak deri altı empysem i ve akciger emphysemi ile de komplike olabilir.
Tedavi: En yakın Veteriner Hekiminize başvurunuz.
Kontrol:
1. Yaz mevsiminde sokucu sineklerle mücadele edilir.
2. Ephemeral fever e karşı “ölü “ ve “adjuvantlı atenue virus aşıları” geliştirilmiştir.
Bu aşılar sinek mevsiminden önce 2 defa uygulanmaktadır” dedi.